Pàgines

dimecres, 20 de maig del 2015

NA GIBERTA I LA VARETA MÀGICA DE LES EMOCIONS

Aquesta setmana treballarem l’autoconeixement emocional i la seva regulació o capacitat de transformació, no només de nosaltres mateixos, sinó també transformar les emocions dels nostres companys. 


Els sentiments, les emocions i les reaccions emocionals són necessàries per sobreviure i conviure amb els altres; un conjunt innat de sistemes d’adaptació a l’entorn que han contribuit a la supervivència de l’espècie humana.
El centre regulador de les emocions es troba en el que es coneix com a sistema límbic, on també es desenvolupa el pensament racional de la persona. Per aquest fet hi ha una gran activitat de circuits neuronals que fan que els centres emocionals influesquin en el funcionament global del cervell; alhora, el pensamanent racional té un paper fonamental en el control de les emocions.
És per aquest fet que des que neixem les emocions són intrínseques a nosaltres i hem de mostrar als infants a conèixer-les i regular-les, ja que són essencials per la nostra supervivència.
Així, doncs, la nostra protagonista Giberta, ens ha duit la següent història:
Na Giberta va arribar a casa molt maleita després d’un llarg dia a l’escola. Estava taaaaant i taaaant maleita que ho estava amb ella mateixa i tot. Sa mare, no sabia com fer-ho per fer-la canviar d’humor; el seu pare no hi era; però hi havia es seu conco d’Amèrica que quan la va veure de color vermell es va espantar.
-       Giberta, què te passa?
-       Estic molt i molt i molt i molt meleita.
-       Però que ha passat?
Què jo feia una construcció molt alta i ha vingut en Robert i me l’ha romput. Després, he fet corregudes pel pati i he caigut, després volia anar amb sa bici i no m’han deixat i a més, na Dàlia m’ha dit que no volia ser amiga meva mai més!!! I estic….grrrrrr!
-       Ah! Bé, ja sé com et puc ajudar… Acompanya’m.
Na Giberta va seguir a nes seu conco, va pensar que potser li volia donar una galeta, o potser volia fer yoga, o potser la faria RESPIRAR… ella ja ho practica tot allò! Però el conco no anava ni cap a sa cuina ni cap a nes pati… es dirigia cap a la seva habitació. De davall es llit va treure una vella i petita maleta, plena de pols. Quan la va obrir no us podeu creure el que era! Dins la maleta hi havia una vareta màgica! Però no era qualsevol vareta, no, era una vareta en forma d’estrella i amb molts colors! Vermell, verd, groc, rosa, blau, negre… Na Giberta es va fregar els ulls… allò no podia ser de ver!Va parpadejar i la sa vareta encara seguia allà.
-   Conco… és un VARETA MÀGICA DE DE VER?
-  Si que ho és Giberta! T’hauries de veure la cara… Aquesta vareta té el poder de canviar les emocions de les persones, fixa’t tu, només de veure-la...
- I… funciona?
- I tant! Mira! Tris tras trus… Què et sentis CONTENTA! Patatús!
Na Giberta va fer un mig somriure.
-  TRIS TRAS TRUS… Què et sentis TRANQUIL·LA! Patatús!
Na Giberta es va relaxar…
-TRIS TRAS TRUS… Què et sentis…. – cada vegada que es conco deia una EMOCIÓ de sa vareta sortia un color diferent.
- Conco… Puc provar jo? – va demanar na Giberta.
-I és clar… És fàcil d’emprar! Només has de dir: TRIS, TRAS, TRÚS… Què et sentis…. Patatús!
Na Giberta, quan va agafar sa vareta, ses mans li suaven, li tremolaven, li... quasi li va va caure!
- TRAS TRIS TRUS…
-Noooo TRIS TRAS TRUS!
Na Giberta va tornar a començar: - TRIS TRAS TRUS… que et sentis poruc! Patatús!
Es conco de na Giberta es va posar a tremolar i es va amagar dins es llit amb el cap tapat i tot!

- TRIS TRAS TRUS… Què et sentis CONTENT! Patatús!

De repent es conco va explotar a riure i riure… Reia perquè havia tingut tanta por que s’havia amagat davall es llençols!

A na Giberta li va encantar sa vareta, va pensar que allò li podia ser molt útil, per ajudar als que s’estimava: quan estessin enfadats faria que estessin contents, quan estéssin tristos, faria que es sentissin tranquils, quan tinguessin por faria que no en tinguessin,…

Na Giberta va abraçar al seu conco. Li havia regalat un tresor. 
Na Giberta estava tan emocionada amb la VARETA MÀGICA que ens la volia mostrar a tots nosaltres i el primer que ha tret na Mercè de la seva CAPSA ha estat la vareta i unes làmines amb una cara on ens mostren les diferents emocions: ALEGRIA, TRISTESA, RÀBIA, POR, AMOR I CALMA. Ohhh!! Quines ganes teníem tots de provar-la... alguns de nosaltres l'hem agafada i hem dit les paraules màgiques: TRIS-TRAS-TRUS, QUE ET SENTIS... "CONTENT O TRIST O ENFADAT..." PATATÚS! I anàvem canviant la nostra emoció depenent del que ens deia la vareta, ha estat molt divertit! Cada vegada que dèiem les paraules màgiques ens adonaven que rimava! TRIS-TRAS-TRUS QUE ETS SENTIS... PATATÚS! Ens ha agradat molt!














I això no és tot!! Dins la capsa també ens duia tot el MATERIAL per fabricar-nos una vareta màgica com la seva i així ajudar als nostres amiguets i a la nostra família a canviar l'emoció per si no els agrada i volem que es sentin millor...! Ohhh!! Mil gràcies Giberta!! Ens hem arromengat les mànegues i hem anat fabricant la nostra vareta... què preciosa ens està quedant!! Mirau!















Fins la setmana que ve GIBERTA! Ens encanten les teves històries i sorpreses!

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada